Vi bruger Cookies!     

         
 X     
tabasco
 
Tips & husråd
 

 
Helbred & Personlig pleje
 
 
Gigt, blodtryk, kolesterol, hjerte, sø- & køresyge og graviditetskvalme: 

Ingefær er beskrevet i 2000 år gamle kinesiske medicinbøger. Ingefærtabletter er ret dyre. Et sparetip:

1 brev stødt ingefær, 15 g, koster 2-3 kr.

Det har i flere forsøg vist effekt som gigtmiddel, blodfortynder (stærkere end hvidløg), kolesterolsænkende, blodtrykssænkende, stimulerende for hjerte og forebyggende mod sø- og køresyge og graviditetskvalme. I dyreforsøg har det vist en cellebeskyttende effekt mod mutation og udvikling af kræft.

Mod gigt: ½ tskf. ingefær udrøres i ½ glas vand, der drikkes. Skyl efter med ½ glas vand. Dette gøres 1-2 gange dagligt.
 
Halsbrand:

Man kan spare penge ved at erstatte Samarin eller et andet produkt imod halsbrand/sure opstød, med et glas vand og lidt natron - billigt og effektivt.

Desuden kan en omgang halsbrand i mange tilfælde klares med noget så simpelt som et glas mælk!

Hikke:

Tips:

Sæt en hånd under ribbenene og træk vejret dybt. Det hjælper også mod sidestik.

Tag et glas vand og drik det samtidig med, at der er en, der holder dig med en finger for hver øre.

Ell.: Hold dig for næsen og synk 3 gange... det virker hver gang.

Myggestik:

Hvis du har fået et myggestik, kan du stoppe kløen ved at gnide stikket med lidt persille, mælkebøttesaft ell. Tigerbalsam.

Et andet godt råd er at bruge en Etono eller Mepyramin myggestift, der fås på apoteket. De tager kløen med det samme!

Blød hud:

I stedet for at købe de dyre skrubbecremer til fjernelse af døde hudceller, kan du tage en bøtte med groft salt med i badet. Skrub huden med saltet, og du får en lækker, blød hud meget billigt!

Kaffegrums kan også bruges til bodyscrub. Huden bliver som silke bagefter, fordi grumset indeholder olier.

Ansigtsmaske:

Man kan lave en billig ansigtsmaske ved at købe en pose Rasul jordsæbe (i en helsekostforretning). En smule af sæben opløses i varmt vand. Lad blandingen trække ca. 10 minutter. Smør ansigtet ind i blandingen og lad den sidde i mindst et kvarter. Skyl efter med varmt vand.

En ansigtsmaske med peeling effekt fås ved at blande 3 spsk. fint havsalt og 1 spsk. olivenolie. Blandingen smøres i ansigtet nedefra og op. Lad det sidde i ca. 10 minutter. Skyl ansigtet med lunkent vand. Du kan bruge cremen hver uge, hvis du har fedtet hud, men noget sjældnere, hvis du har tør hud.

Skønhedspleje til øjnene:

Du kan friske trætte øjne op ved at dyppe nogle vatrondeller i kold kamille-te, vride dem, og lade dem ligge på øjnene i 10-15 min.

Rynkerne omkring øjnene kan mindskes, hvis du lægger hele agurkeskiver på øjenlåget og under øjet. Lad dem ligge i 15 min. - gerne længere.
Hav altid 2-4 teskeer liggende i fryseren, som du kan komme under øjnene om morgenen. Den kolde ske tager sporene fra soveøjne og giver friskhed.

Sår, betændelse m.m.:

Saltvand virker desinficerende og er derfor meget virksomt mod sår (herunder skinnebenssår) og betændelsestilstande. Samtidig er det nemt og billigt. Tilsæt en lille håndfuld salt til en opvaskebalje med vand ved f.eks. sår ell. betændelse i foden.

Dårlig mave:

Hvis du er uheldig og redde dig en gang diarré, så kom lidt kartoffelmel i en kop og rør det ud i vand og drik det. Det virker straks!


Tørt hår / tør hovedbund:

Du kan give dit hår og hovedbund en god (og billig) fugtighedskur ved at massere babyolie ind i hår og hovedbund og lade det sidde ca. 10 minutter før du vasker dit hår. Husk altid at komme shampoo i først inden vand, når du har olie i håret, ellers er det vanskeligt at få olien ud af håret igen.


Solskoldning:


Er du blevet solskoldet, kan du komme yoghurt naturel på det solskoldede område. Dette vil lindre, men ikke fjerne solskoldningen. Hvis det drejer sig om et mindre område, kan du duppe området med en kold, våd tepose.

Andre tips:

Aloe Vera og revne kartofler er effektive.

På apoteket kan man få Xylocain liniment eller creme, der virker lokalbedøvende. Den kan i øvrigt også bruges til andre skavanker som myggestik og brændenælder.


Solarium og "hvide pletter":


Hvis du tager sol i et sandwich-solarium, har du måske problemer med, at du får hvide pletter på ryggen ved skulderbladene, under armene og ved halebenet. Man får de hvide pletter, fordi man stopper blodcirkulationen disse steder, men hvis du løfter numsen en gang imellem og strækker dig lidt, så blodet kan strømme igen, undgår du de hvide pletter. Herved slipper du også for evt. hvide streger under balderne.


Dårlig ånde:


Om morgenen når du børster tænder, husk da at skrabe belægningen af bakterier, som lugter, af tungen med en alm. spiseske. Hvis du stadig mener, du har dårlig ånde, børst da forsigtigt tungen med tandpasta og skyl munden grundigt med vand.

Stivnet neglelak:

Opbevar neglelak i køleskabet - så bliver den ikke stiv. Men hvis neglelakken er stivnet, kan du bløde den op ved at sætte flasken i en skål med varmt vand. Eller hælde en anelse acetone i neglelakken, så bliver den til en god hurtigtørrende neglelak.

Man kan også bruge den fortynder, som man kan købe til rettelak. Den virker ligeså fint og "udvander" ikke neglelakken på samme måde som acetone.

Billig medicin:

Med Euromedicin er det nemt og sikkert at spare penge på udvalgte grupper af medicin. Medicinen ordineres af din egen læge og leveres diskret med posten.

http://www.Euromedicin.dk
 
Billige brilleglas:

Spar 30 - 50% på brilleglas i.f.t. prisen hos optikerne. Tjek: Brilleglasset.dk
 

 
 

 
Hus & Have
 
Skadedyr:

Hvis haven og altankassen har fået besøg af uvelkomne skadedyr, er det værd at kigge ind på: Nyttedyr.dk. Hjemmesiden indeholder et stort skadedyrsleksikon med en detaljeret beskrivelse af symptomer på diverse plantesygdomme. Siden har også et omfattende billedarkiv med diverse skadedyr, således at man selv kan identificere skadevolderen - og få råd om, hvordan man slipper af med den igen. Her er også mulighed for at søge på den enkelte planteart. Er det f.eks. agurkeplanten, der er angrebet, så gå ind og søg på planten og se, hvilke skadedyr, der kaster sig over denne plante.

Jordbærplanter:

I fugtigt vejr bliver jordbærplanter nemt angrebet af gråskimmel. Er skaden sket, skal angrebne bær fjernes, så sygdommen ikke spreder sig. Læg halm mellem rækkerne og under planterne, så jord og regnvand ikke stænker op på bærrene.
 
Roser:
 
Brug kaffegrums som gødning til roserne. Hvis der er kold kaffe tilovers, hældes det ud ved roden af roserne. Begge dele gøder godt, og så er det billigere end rosengødning.

Dræbersnegle:

Sådan kan du undgå dræbersnegle i haven: Drys en 5-10 cm. bred bræmme af havekalk hele vejen rundt om køkkenhaven, hvis det er den, der skal holdes sneglefri. Gentag det, hvis vejret bliver fugtigt. Sneglene kan ikke lide kalkens PH-værdi og kravler derfor ikke over det.

Inden for kalkbræmmen kan man så udrydde sneglene ved at grave nogle lidt høje ølglas ned i jorden, så kanten flugter med overfladen. Fyld 1/3 af glasset med øl. Snegle er ret vilde med øl - og når først de er faldet ned i øllet, kan de ikke komme op.

Andre tips:

Sneglene kan heller ikke lide strandsand, salt, samt lugten af kaffepulver og presset hvidløg.

Sneglene er glade for fugt, så du kan mindske snegleantallet ved at klippe græsplænen kort og fjerne blade og haveaffald fra din have. Ellers kan man lægge f.eks. rabarberblade på plænen, da sneglene vil søge ly under dem pga. fugten, og de kan dermed nemt fjernes.

Moskusænder er effektive - de spiser snegleæggene og får dem således ædt, inden de bliver til snegle. Også Indiske løbeænder er virksomme i sneglebekæmpelsen - og gøder samtidig haven
 
 
Muldvarpeskud: 

Er du træt af muldvarpeskud i haven?

Problemet løses ved at lægge et fed hvidløg ned i muldvarpeskuddet.

Myrer:

Hvis du vil fjerne myreplagen, så bland lige dele af bagepulver og flormelis eller lige dele af kartoffelmel og flormelis og strø det der, hvor du har myreproblemer. Myrerne vil spise blandingen, fordi de godt kan lide flormelis, men dø fordi de ikke kan tåle kartoffelmel og bagepulver. Hvis du bruger blandingen udendørs, skal du strø en ny på, når det har regnet.

Kanel ved alle åbninger, får myrerne til at finde et andet sted. Strø kanel ved alle dørkarmene og myrerne kommer ikke indendørs.

Myrer på terrassen: Slipper du af med ved at hælde lidt tændvæske ned i hullet og forsigtigt sætte ild til. Hold flammen under opsyn til den slukker sig selv. Bør kun udføres i stille vejr. Der kommer IKKE flere myrer der det første 1-2 år og du slipper for at vande med gift. 

Myretuer: Saml brændenælder og tidsler, lad det stå i en spand vand i et døgn, hæld det over myrerne/myretuerne - måske flere gange, vips så er de væk.

Gode råd mod insekter:
 

Hvepse: Kom stødt kanel i et nedbrændt fyrfadslys, det vil udsende en røgelsesduft, som holder hvepsene væk under måltidet.

Hold insekter/myg væk fra huset: Kom lavendelekstrakt i vand og vask vindueskarme/døre med det, duften vil afholde insekter fra at flyve ind i huset - eddike og citronsaft har samme virkning.

Ukrudt:

I stedet for at bruge RoundUp som ukrudtsbekæmper, så prøv i stedet eddike.
Det er billigere, virksomt og økologisk.

Man kan desuden spare miljøet og sine penge, ved at bruge alm. husholdningssalt.
Drys en portion salt på f.eks. mælkebøtter - ved roden. Fjern evt. det meste af mælkebøtten først. Efter en uges tid, er resten blevet vissent og brunt.


Afklippet græs er også godt til at holde ukrudt væk. Du kan f.eks. lægge det mellem planterne i køkkenhaven. Læg især gerne afklippet græs omkring gulerødderne, så kan gulerodsfluerne ikke finde ned til selve gulerødderne og lægge deres æg.

Hø kan bruges om vinteren til at holde planter varme med, og desuden spares du for at skulle luge helt så meget om foråret.

Et nemt og hurtigt råd: Hæld kogende vand over ukrudtet i revner. Det ødelægger både planter og rødder.

Vinterhi til grøntsager:

Dyrker du selv grøntsager, og har du brug for et vinterhi til disse? Så gør følgende: En eller flere kasser fores med aviser. Heri lægges de forskellige grøntsager, og der hældes sand over, til grøntsagerne er dækkede. Derefter stilles kassen koldt et egnet sted, og du har friske grøntsager det meste af vinteren. Hvis du vil ha' endnu sprødere gulerødder, så brug tørvemuld i kassen - en sæk spagnum rækker langt.
 
 
Start din egen muldjordsproduktion:

Hvis du er haveejer eller blot interesserer dig meget for blomster og planter, bruger du sikkert hvert år masser af penge på muldjord, blomsterjord og lignende.

Du kan spare mange penge ved at starte din egen haveaffaldskompostering. Det er let at afsætte et hjørne i haven til enten en hjemmebygget kompostkasse eller en kompostbunke, hvor haveaffald og grønt køkkenaffald ved hjælp af naturens egne bakterier og svampe med tiden omdannes til kompost.

Start med et lag kviste eller flis og byg din kompost større med eksempelvis grøntsagsrester, skræller, kaffefiltre, æggebakker, smågrene, blade og lignende. Det tager 4-12 måneder at skabe en god kompost, men du kan fremskynde processen ved at tilsætte vand, kalk, stenmel og andre naturlige produkter.

Du bør også tjekke din lokale genbrugsstation, da der mange gange her kan hentes god, sund muldjord kvit og frit!


Alger:

Hvis du har alger på umalet træværk eller på murværk  kan det fjernes med brun sæbe (brun sæbe opløser maling og lak). Smør overfladen ind i brun sæbe og lad det sidde ca. 24 timer. Skyl derefter omhyggeligt.

 
Flyt billigst:

De billigste flyttemænd findes ved at søge på: Flytbilligst.dk, der formidler forespørgsler mellem forbrugeren og flyttemanden.

På sitet kan man indtaste sine oplysninger, der herefter vil blive sendt videre til flere forskellige flyttefirmaer, som derefter vil vende tilbage med deres priser, så forbrugeren har mulighed for at gennemskue priserne på markedet.

Forlæng halogenpærens levetid:
 
Når du skifter halogenpærer, skal du være meget forsigtig med, at der ikke kommer fedtfingre på, som kan ødelægge pæren ell. forårsage kortere holdbarhed. Brug rengøringshandsker ell. havehandsker af den slags med små plasticdupper på fingrene. Så har man et godt tag om pæren.
 

 

 
Køkken & Madlavning
 
Billige hvidevarer:

Skal man købe ny fryser, vaskemaskine eller andre hårde hvidevarer, så tjek: Elsparefonden.dk. Her kan man se prissammenligninger på mange modeller og så finde den billigste. Er den eftersøgte model ikke lige at finde, kan Ahvidevarer.dk anbefales.

Piske-stænk:

Når du pisker f.eks. flødeskum med elpisker, stænker det ofte over det hele. Dette kan undgås ved at stikke piskerisene igennem en paptallerken ell. et stykke smørrebrødspapir, inden du pisker - disse vil så udgøre et lille låg. Man kan også sætte skålen ned i en plastikpose.
 
Frisk salat:

Når du opbevarer salat i køleskabet, så holder den sig længere frisk, hvis du blæser plastikposen, salaten ligger i, op og lukker den godt til, så der ikke slipper luft ud.

Pillede & revnede æg:

Kom lidt salt i kogevandet til æggene, så er de lettere at pille og du undgår, at de revner.


Et andet effektivt råd mod revnede æg, er at prikke hul i skallen i æggets "store" ende - så kan luften komme ud af den luftlomme, der befinder sig dér - og derved "tage trykket", da det er den hurtige opvarmning og derved udvidelse af ægget, der medfører, at skallen revner. Derfor revner et køleskabskoldt æg meget nemmere end et æg, der har stuetemperatur.

Hvis du tilføjer en smule eddike til vandet, undgår du kalkpletter i gryden.

Umoden avocado:

Hvis din avocado ikke er helt moden, kan du lægge den i en pose med en banan. Det vil fremskynde modningen.

Kogte kartofler:

Når man koger kartofler, så kom en lille klat margarine ell. et par dråber madolie i vandet. Så koger de garanteret ikke over.

Hård puddersukker:

Puddersukker skal opbevares i køleskabet for ikke at blive hårdt. Men hvis puddersukkeret er blevet hårdt, kan du lægge en skive franskbrød i pakken. Luk pakken tæt og efter et par timer er puddersukkeret igen blødt. Du kan også rive puddersukkeret på et rivejern ell. komme det i mikrobølgeovnen i 1 min. for at blødgøre det.


Bløde løg:

Tip til den gyldne farve på de bløde løg: Svits løget i lidt olie, kom derefter lidt soja ell. engelsk sauce i. Hvis man strør en tsk. sukker over løgene, får de en let karamelliseret smag.

Krøllet bacon:

Baconen krøller ikke, hvis du dypper skiverne i koldt vand inden stegningen. Alternativt kan du prikke i skiverne med en gaffel inden stegningen. Du kan også undgå, at skiverne krymper, hvis du varmer baconen ganske langsomt op.


Sprød svær:


For at få flæskeværen sprød, skal man starte med at vende stegen med sværen nedad de første tre kvarter i vand. Derefter steges videre med sværen opad evt. med lidt grill til sidst (3-5 min.). Dette giver en lækker sprød svær.


Luftig omelet:

Hvis du vil have en luftig omelet, skal du tilsætte salt, efter du har pisket æggene.


Mørt kød:

Især kiwi, men også papaya er gode til at mørne en bøf eller steak. Skær en af frugterne i skiver og dæk kødet med dem. Kiwien skal virke i en til to timer, hvorimod papayaen skal virke i et halvt døgn.

Revnede pølser:

Vandet må ikke koge med pølserne i, da de springer ved en højere temperatur end ca. 78 gr. Få vandet til at koge, fjern gryden fra kogepladen og kom pølserne i. Vent 7-8 min. og pølserne er færdige og uden revner.

Gode pølser: Kom lidt eddike, en suppeterning ell. en spsk. vand fra agurkesalat i vandet for at give pølserne den 'rigtige' smag - det bliver brugt i mange pølsevogne.

Fastbrændt sovs:

Hvis sovsen er brændt på, kan den grimme smag fjernes ved at si sovsen igennem en si, hvori der ligger et hakket løg.

For meget salt i maden:

Hvis du opdager, at der er for meget salt i maden, kan du lægge en rå kartoffel i gryden, så vil den opsuge den overflødige salt; kartoflen fjernes, når maden har fået den rette smag. Et lille drys sukker kan også klare problemet.


Hurtig optøning af kød:

Hvis du gør overfladen større på det hakkekød, der skal fryses ned, så er det hurtigere at tø op. Du kan for eksempel gøre kødet bredere ved at trykke på det, men du kan også udhule kødet i midten, således at der kommer et "hul" i kødet. 

Jeg putter kødet i plastposer og banker det fladt til ca. ½ cm. tykkelse. Har man kun brug for ½ pakke kød, kan man lave en rille med en lineal midt på pakken, så deles kødet let til det ønskede stykke. Det virker perfekt ved optøning, som kun kræver 1/4 tid. Og det sparer plads i fryseren.
 

 

 
Rengøring & Vask
 
 
Frisk tæppet op:

Hvis dit tæppe er blevet mat i farverne, kan du friske det op ved at strø groft køkkensalt på det. Efter en time støvsuges tæppet.

Du kan også drysse tvekulsurt natron ud over tæppet, lade det ligge 15 minutter, og støvsuge herefter. Dette renser tæppet, fjerner eventuelle skadedyr og neutraliserer dårlig lugt.

Fjern lugten af cigaretrøg:

Dette gøres let og meget billigt med bagepulver og vand.

Tag en sprayflaske, fyld den halvt med koldt vand, kom 2-3 spsk. bagepulver i, ryst så godt. Der sprayes ud i rummet - ikke direkte på noget. Røglugten er nu væk.

Toilet frisk:

I stedet for at spendere penge på toilet-duftspray som alligevel bare blander sig med dunsten, er der her en mere miljøvenlig og hurtig måde:

Stryg en tændstik på badeværelset. Tændstikken skal ikke brænde - kun lige tændes. Det fjerner lugten med det samme!
 

Fjern kalk i kummen:

Kalken i kummen kan let fjernes. Alt der skal bruges er eddikesyre og køkkenrulle. Væd et stykke køkkenrulle med eddikesyren og placér det på de angrebne steder. Lad det sidde et par timer, evt. natten over.

Kalkfrit badeværelse:

Vil man holde fliserne på badeværelset fri for kalk, er her et godt tip. Efter rengøring af fliserne for sæberester, laves en blanding af autoshampoo og varmt vand - halvt af hvert. Derefter sæbes fliserne ind med en blød børste, skyl efter med vand og tør af med en blød klud. Også til glasvægge er metoden effektiv. Hvis du foretager behandlingen ca. hvert ½ år, kan du holde fliser og vægge fri for kalk og vandet nærmest preller af.

Ren køkkenvask: 

En køkkenvask bliver beskidt, når fedt og kalk lægger sig lag på lag. Gør en svamp våd med eddike og skrub køkkenvasken (tager kalken). Bagefter skrubbes med alm. opvaskermiddel (tager fedtet). Din vask bliver skinnende ren!

En smule vaskepulver på opvaskebørsten virker også fint, det har samme effekt som skurepulver. 
 

Kalk i kedel: 

Hvis du har en kedel eller lignende, der er tilkalket, kan du lægge den i fryseren natten over. Næste dag er kalken lige til at ryste ud af kedlen.
 
Ren termokande:

Termokanden fyldes med varmt vand. Tilsæt 1-2 tsk. fulde bagepulver. Lad blandingen stå en times tid og skyl kanden ren.

Du kan også bruge en spsk. fint salt. Fyld kanden med kogende vand. Ryst godt og lad blandingen virke natten over.

Fastbrændt mad:

Løsningen er at hælde en lille smule vand i bunden af gryden og drysse med bagepulver eller Natron. Lad det "skumme op" og vent en time eller to med at skylle efter. Lad det evt. koge i ca. 1 min.
 
Man kan i øvrigt få gryden helt pæn og ren ved at give den en tur med en fugtig svamp vædet i eddike. Husk at skylle efter med rent vand.

Hvis du spilder mad på en varm el-plade, eller hvis maden koger over, så strø salt på og du undgår, at maden brænder sig fast til pladen. Pladen kan først gøres ren, når den er kølet af.
 
Pudsning af kobber:

En billig løsning er at bruge yoghurt naturel. Smør tingene godt ind og lad det trække et par timer (eller hvor længe det nu må være nødvendigt). Skyl derefter yoghurten af og tør efter med en tør klud. Gentag eventuelt, hvis det er nødvendigt.

Pudsning af messing:

Tippet til at spare penge - og knofedt - er at smøre lysestagen (eller hvad det nu er, der er lavet af messing) ind i ketchup. Lad det sidde i ca. 10 min. Rens derefter med lunkent vand og tør efter med en klud.

Pudsning af spejle og glas:


Til pudsning af spejle, tv-skærme, glasborde o.l. kan man med fordel anvende sprinklervæske! Du kan både bruge det "rent", men også spare endnu mere ved at blande det med vand.

5 ltr. sprinklervæske fås for ca. 30 kr. de fleste steder med autotilbehør.
 
Brændemærke fra en cigaret:

Hvis du har fået et brændemærke fra en cigaret på bordet, kan du gnubbe lidt mayonnaise ell. tandpasta på mærket. Lad det sidde et øjeblik og puds efter med en fugtig klud.

Rustfjerner:

Du kan selv lave en blanding af ketchup og løg -  den klarer arbejdet med og bekæmpelsen af rust.
 
Rengøring af havegrillen:  

For at undgå at kødet brænder fast på grillristen, må risten ikke vaskes ren med vand og sæbe. Brug en stålbørste til rensning af din havegrill, når risten er varm - det giver det bedste resultat.

Man kan også smide risten på græsplænen og lade den ligge natten over. Duggen opløser fedt og fastbrændte madrester. Næste dag er risten lige til at vaske af.

Ell. man kan pakke grillristen ind i en våd avis, så er den nem at gøre ren næste dag.
 

 

 
Tøj & Sko
 

Skyllemiddel:

Eddike kan fint erstatte skyllemiddel - tøjet kommer ikke til at lugte af eddike. Brug 1 kop eddike pr. maskinfuld vask. Eddiken er også med til at skåne miljøet og pengepungen, bevare farven på tøjet og afkalke vaskemaskinen.

Nylonstrømper:

Inden du bruger dine nylonstrømper første gang, er det en god idé at lægge dem i fryseren i nogle timer, så holder de meget længere.

Hvis nylonstrømperne vaskes inden brug, forlænges levetiden.

En anden mulighed for at strømperne holder længere er at lægge dem i blød i vand tilsat eddike.

Fnug på tøjet: 

Sørg altid for at hænge eller placere det tøj du har i mørke farver med vrangen ud i din garderobe. På den måde beskytter du det fra støv og fnuller og behøver ikke bruge tid på at fjerne det om morgenen, hvor alt skal gå hurtigt.

Knapperne falder af:

Har du problemer med, at dine knapper på tøjet nemt falder af, kan du forstærke tråden med lidt klar neglelak. Lakken skal påføres under knappen.


Olie- & fedtpletter:

Har du fået olie ell. fedt på tøjet, fjernes det ved at smøre ufarvet opvaskemiddel på pletterne. Lad ligge i et par timer og vask i vaskemaskinen.

Kaffepletter:

Har du fået kaffe på tøjet, kan du gnide pletten med glycerin (kan købes i Matas). Lad glycerinen virke natten over, og vask derefter som normalt. Kaffepletten er væk, og der er ingen gul afmærkning.
 

Chokoladepletter:

Har du fået chokolade på tøjet, kan de fjernes med iskoldt vand. Du kan også lægge tøjet i blød i sødmælk i 15 minutter. Gnid på pletten til den forsvinder. Skyl tøjet i koldt vand og vask det som normalt.
 
Rødvinspletter:

Her findes der flere løsninger. Du kan gennemvæde pletten med glycerin. Lad det være natten over og vask. Tøjet kan også duppes med kogt mælk og trække nogle timer inden vask. Dette fjerner alle former for vinpletter.
  
Græspletter:

Prøv først at duppe græspletten med sødmælk, derefter med opvaskemiddel. Lad det ligge i blød 4-6 timer, før du vasker det, som sædvanligt.
 
Ell.: Kom glycerin på græspletten og gnid det godt ind. Lad ligge et kvarters tid inden vask.

Bær- og frugtpletter:

For at fjerne pletter af bær og frugt på tøj, skal du gøre følgende: Kom ufarvet opvaskemiddel på pletten. Kom tøjet i en plasticpose og lad det ligge og virke i nogle timer - gerne et døgn. Vask tøjet bagefter.
 
 
Kuglepen- og tuschpletter:

Har du fået pletter på tøjet fra en kuglepen eller tusch, kan du gnide dem med sprit, eau de cologne eller after shave. Når den gamle sprit farves, skiftes den.

Man kan ligeledes fjerne tuschpletter ved at dyppe pletten i en kop mælk.
 
Stearinpletter:

Kan fjernes ved at lægge et kaffefilter over og under pletten og stryge på filteret med et varmt strygejern. Før man begynder at stryge, bør mest muligt stearin fjernes ved at "fryse" stearinpletten vha. frostelementer/plastpose med is/frosne ærter el.lign. og derefter skrabe mest muligt stearin af, derefter kan man forsøge at få det sidste væk vha. strygejern og filterpapir. Til sidst fjernes de sidste spor af stearinpletten som om tøjet/dugen har en fedtplet, dvs. vask ved min. 60C ell. alternativt kan pletten fugtes med almindeligt ufarvet opvaskemiddel og derefter trække i min. 1/2 time før vask.
 
Blodpletter:

For at fjerne blodpletter på tøj, skal du bruge koldt vand - endelig ikke varmt vand. Gnid pletten med noget koldt vand, eller læg det blodplettede tøj i blød i koldt vand. Er det en gammel plet, skal tøjet ligge nogle dage. Hvis tøjet er tilsølet af blod, er det godt at fugte blodpletten med noget lunkent vand og derefter strø salt på pletten. Du kan også tilsætte to håndfulde salt i en spand koldt vand og lægge tøjet i blød der.

Mælk kan også bruges. Området med blod dyppes i mælk og  trækker 10-15 min. Derefter alm. vask.


Brændemærke på tøj:


Hvis du har ramt noget tøj med en cigaret og fået en gullig plet på det, fjernes pletten nemt, hvis du smører pletten ind i rustfjerner.


Mælkegylp på tøj:

Har du fået pletter af mælkegylp, kan du blande en spiseskefuld vand med ditto bagepulver og gnide det på pletten til den er væk.
 
Våde sko:

Når du skal tørre dine sko, så læg krøllet avispapir i dem. Men da avispapir har det med at efterlade tryksværte (og så kan sokkerne blive ret beskidte) så brug evt. et lag køkkenrulle udenom aviserne, inden de lægges i skoen. Husk at tage papiret ud efter en time eller to, ellers holder det på fugten.

Et tip: Lad aldrig vådt fodtøj tørre over varmeapparater eller lignende - det ødelægger læderet.


Skoene klemmer:


Hvis dine nye sko klemmer, kan du tage et par våde strømper på og gå lidt rundt i skoene indendørs, så udvider skindet sig.

Desuden kan fodtøj, der klemmer, udblokkes ved at tage en stor gryde med lidt vand i og så dampe dem. Derefter fylder man fugtigt avispapir i skoene. Gentag forløbet til skoene passer.

Et tip: Køb altid sko om eftermiddagen, når fødderne har været i gang i nogle timer.
 
 
Fjern lugt fra sko:

Hvis dine sko lugter, kan du drysse tvekulsurt natron i dem og lade dem stå natten over. Du skal ikke spare på natronen.

Man kan også lægge skoene i en pose i fryseren ca. et døgn. Det er meget effektivt.
 

 
 

 
Blomster & Potteplanter
 
 
Afskårne blomster:  

Hvis der er stor forskel i længden på nogle af blomsterne i vasen, og der ikke er mere stilk at give af, kan du sætte stilken i et sugerør og derved forlænge den.

En god huskeregel: Jo hårdere stilk på blomsten, jo varmere skal vandet i vasen være.
 
 
Roser:

Hvis du har købt en pæn buket roser, som efter et par dage hænger med hovedet, så tag en Panodil og knus den i varmt vand og sæt roserne deri, så frisker de op igen.


Tulipaner:

Kom lidt kartoffelmel i vandet - de holder meget længere og vælter ikke.


Potteplanter:

Gule blade på potteplanter kan være tegn på to ting:

Enten mangler planten plads i potten og rødderne bliver klemt, eller også mangler planten næring.

Hvis planten mangler næring, kan du give den lidt ekstra ved at lave et lille hul i jorden omkring planten og hælde lidt sukker i hullet. Derefter vil planten holde op med at få gule blade.
 
Spindemider:

Har du stueplanter, som har fået spindemider, kan du lave et afkog af persille. Når dette ”persillevand” er afkølet, kan du vande planten med det. I løbet af kort tid forsvinder spindemiderne.

Du kan også lave en sæbeblanding af vand og en smule brun sæbe i en forstøver. Sprøjt planterne med blandingen og spindemiderne forsvinder.

Desuden er det effektivt at lave en te af hvidløg. Vær opmærksom på at det kan give en svag hvidløgslugt i et par dage efter.
 

 
 

 
Computer, Internet & Telefoni
 
 
Spar penge på IT-udstyr:

På dette website: Edbpriser.dk kan du nemt og hurtigt få et overblik over priserne i en lang række danske forretninger.

Billige pc'er & tilbehør fås hos: Bjtrading.dk og Topdata.dk


Billige blækpatroner:


 
Køb & salg på Internettet: 

QXL.dk er en markedsplads, som gør det muligt for private og små forretninger at købe og sælge alle typer produkter og services online, nemt og hurtigt og i et effektivt miljø. QXL har desuden Danmarks største online auktioner.

Spar penge på Internettet:

 
Træt af telefonsælgere?
 
Er du træt af at blive ringet op af en ivrig sælger, som vil have dig til at abonnere på en avis eller tegne en forsikring, så kan du tilmelde dig den såkaldte Robinson-liste. Det er gratis at blive tilmeldt listen på folkeregistret i din bopælskommune. Når du er opført på listen, er det ulovligt, hvis et firma henvender sig til dig. Firmaerne skal tjekke, om du er opført på listen, inden de ringer dig op. En overtrædelse af loven koster en bøde. Det er Forbrugerombudsmanden, der fører tilsyn med loven, og du kan melde en eventuel overtrædelse til ham.
 
Gratis strømbesparende program

Spar en masse penge på strøm med et nyt gratis program fra Verdiem. Det skriver Computerworld.dk Programmet hedder Edison og er udviklet med højere målsætninger for øje om at skåne jordens klima og reducere udledningen af CO2 fra computere med 50 procent inden år 2010. Det svarer til udledningen fra omkring 11 millioner biler.

Du kan spytte med i det regnskab ved at installere Edison og give det oplysninger om, hvordan du arbejder på din computer. Så strikker programmet spareforanstaltningerne sammen efter det.
  
 

 
 

 
Shopping
 
 
Når du er ude at handle, så kig nedad -  dvs. se på de nederste hylder. Det er altid her de billigste udgaver af en given vare ligger. Varehuse placerer deres varer ud fra en række psykologiske principper. Således placeres de varer, hvor avancen ikke er ret stor (nogen gange er der ikke engang avance på dem) på de nederste hylder; 9 ud af 10 kunder vælger produkter på de øverste og mellemste hylder.
 


Billig bil
 
 
Lær at spare penge på din bil. Det kan ske ved en billigere bilforsikring eller et billigere lån. Du kan på Billig-bil.dk læse om, hvordan du sparer penge på reparation og de obligatoriske bilsyn.
 
Billige dæk:

Fås hos: Daekonline.dk
 
 
Spar penge på benzin:

Benzin er dyrt - det ved alle bilejere! Men rent faktisk kan der være penge at spare blot ved at tanke det rigtige sted.

Skal du ud at køre, så kig forbi FDM's benzin-priser
før du tager afsted. Her kan du nemlig finde dagspriser på benzin fra forskellige tankstationer over hele landet, og måske er det ikke lige din normale tankstation, der er billigst, men den du tilfældigvis passerer på vej til arbejde, eller når du vil hente ungerne i børnehaven.

Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis man samtidig husker, at priserne normalt stiger tirsdag og fredag formiddag, så lad være at tanke disse dage. Til gengæld er det ofte billigt søndag eftermiddag.


Spar penge på bilauktion:
 
Næste gang du skal købe bil, må du ikke snyde dig selv for at gøre en god handel på en bilauktion. Der er mange penge at spare - bilerne ligger 10-30.000 kroner under normale forhandlerpriser. Du sparer altså forhandlerens avance på en bilauktion. Der findes biler i alle aldre og prisklasser. Nogle er kun få måneder gamle, andre er nogle gamle skrammelkasser. Der er nogle enkle råd du kan følge, så du er sikker på ikke at blive snydt.

1) Hvis du aldrig har været på bilauktion før, så kom en dag og se tingene an. Det er gratis at kigge ind og at få et bydenummer - man betaler først salær, når man køber en
bil.

2) Kom i god tid og se på de biler, du er interesseret i. Det er vigtigt at kigge bilen ordentligt efter, og som regel sidder nøglen i, så man kan starte bilen.

3) Tag en god ven med, der har forstand på biler, der kan sige god for bilens stand.

4) Bestem hvad DU vil give for bilen, og hold dig til det. Hvis bilen bliver budt højere op, så er det bare ærgerligt.

Der er ingen garanti, når man køber bil på en auktion. Men bilerne er klassificeret - og de fleste er i klasse A. Det betyder, at der er garanti på motoren, gearkassen og bagtøjet, og at handelen bliver hævet, hvis der er problemer, når du kører hjem med bilen. Garantien
dækker indtil 1 time efter auktionenes lukketid. Der findes bilauktioner over det meste af landet - en række har hjemmesider, bl.a.:

Autoauktionen.dk
Bilauktion.dk
 
Billig sprinklervæske og isfjerner:

Opskrift på sprinklervæske:
 
3/4 ltr. vand
1/4 ltr. sprit
1 dråbe opvaskemiddel
1 spsk. salmiakspiritus

Opskrift på isfjerner:

Bland kalciumklorid og vand i forholdet 4 dele kalciumklorid og 6 dele vand. Ryst det godt - så er det klar til brug. 


 
 

 
Billige flybilletter
 
 
Nu kan du nemt finde de billigste flybilletter til og fra hele verden blot ved at indtaste afrejse- og ankomststed.
 
På Momondo.com kan du søge og sammenligne priser fra mange forskellige lavprisselskaber. Der er altså rig mulighed for hurtigt at spare mange penge på flybilletten til den kommende ferie.
 
Disse to sider er også et besøg værd:
 

Webguiden.dk

Kelkoo.com

 

Opdateret 15/11/2013

Besøg  
286765